Rektra

5 tips inför jobbintervjun

Här kommer 5 tips inför jobbintervjun. Oftast går man till en jobbintervju beredd på att svara på frågor och med avsikten att göra ett gott intryck. Men glöm inte att intervjun är lika mycket till för dig som för arbetsgivaren! 

1. Hur ser framtiden ut de närmaste 3-5 åren för ert företag?
Det här är lite som när arbetsgivaren frågar dig “Var ser du dig själv om några år?” Det visar att du är intresserad av själva företaget samt ger dig en chans att utvärdera företagets vision och hur din roll skulle passa in i sammanhanget, både nu och längre fram.

2. Vilka egenskaper och förmågor värdesätter ni hos en person som söker den här tjänsten?
Genom att fråga vad de värdesätter kan du få en god uppfattning om tjänsten är passande för dig. Det ger dig även en möjligheten att lyfta fram dina egna egenskaper som bäst matchar det som företaget efterfrågar.

Genom att ställa rätt frågor blir du mer intressant för arbetsgivaren samt får en bättre inblick i företaget och om det passar för dig. Arbetsgivare gillar kandidater som ställer frågor, det visar att du är intresserad och påläst. Men vilka är då frågorna som arbetsgivarna vill att du ställer? Här är topp 5 frågor som arbetsgivaren vill att du frågar under en arbetsintervju enligt en undersökning gjord av Careerbuilder.

3. Hur ser en vanlig arbetsvecka ut hos er?
Platsannonser brukar vanligtvis ge en ganska snäv bild av hur det egentligen är att jobba på en arbetsplats. Kunskaper, utmaningar och förmåner finns ofta listat men i slutändan är det ju hur det dagliga arbetet ser ut kommer att påverka dig mest.

4. Vilken typ av företagsklimat har ni och vilka är era värderingar?
Genom att ställa denna fråga visar du att det är viktigt för dig och att det påverkar dina val. Arbetsgivaren får här en möjlighet att förklara hur mentaliteten och arbetsmiljön är på arbetsplatsen. Du visar med denna fråga att du är mån om att passa in, du är alltså inte bara ute efter ett jobb utan tänker mer långsiktigt. Det ger dig även möjligheten att känna efter om företaget är rätt för dig. Om du till exempel gillar en tävlingsinriktad och konkurrerande arbetsmiljö kanske du inte kommer trivas i en mer öppen och avslappnad företagskultur eller tvärtom.

5. Vad är nästa steg i processen?
Detta är en populär fråga bland rekryterare och även viktigt för dig som arbetssökande! Blir det en till intervju längre fram? Behöver de någon ytterligare information från dig? Hur lång tid väntas processen ta innan de bestämt sig för en kandidat? Genom att ställa denna fråga visar du inte bara intresse för jobbet, utan också att det är viktigt för dig att vara välinformerad och att du inte tar något för givet.