Rektra

Bygga en hemsida: saker du bör tänka på

Bygga en hemsida: att bygga en egen hemsida kan vara ett stort arbete och det är många saker man måste tänka på. Det kan vara svårt att veta var man ska börja men ingen fara, vi hjälper dig.
1. Bygga en hemsida: saker du bör tänka på

Innan du börjar behöver du först och främst en plats att spara själva hemsidan på. Därför är det en bra idé att hyra in sig på ett webbhotell: då behöver du inte ha din dator igång för att hemsidan ska vara i drift och det är inte särskilt dyrt att göra. Du måste också välja en domän för hemsidan. Även ett publiceringsverktyg är rekommenderat för att kunna fylla din hemsida med innehåll.

2. Ha en tydlig målgrupp

Vilken målgrupp försöker du nå ut till med din hemsida? Det är en grundläggande fråga att ställa sig själv innan du börjar. Vad är användare tänkta att göra på sidan? Utgå från detta kontinuerligt när du skapar sidan. En hemsida skall kunna inspirera, engagera och konvertera sina besökare. Var tydlig med vad ditt bolag är för något och vad du vill med hemsidan.

3. Bygg en sammanfattande landningssida

När folk besöker din hemsida för första gången är det rimligt att anta att det först hamnar på startsidan. Därför är det viktigt att se till att denna sida beskriver vad sidan är till för och vad du har att erbjuda. Om du inte snabbt kan fånga besökarnas uppmärksamhet så kommer de snabbt lämna sidan igen.

4. Skriv enkelt

En hemsida är inte någon uppsats som skall betygsättas i detalj. Håll dig till vardagligt språk som folk är vana vid att läsa och håll en vänlig och lättsam ton. Besökare kommer känna sig mer välkomna med en mer informell mottagning än stel företagsmässig jargong.

5. Se till att ha tydlig navigering

En hemsida behöver en logisk struktur som är lätt att navigera. Se till att dina sidor följer ett konsekvent system och att du har användarvänliga menyer. Det skall vara intuitivt att navigera sig igenom hemsidan även för folk som är här för första gången.

6. Använd ett konsekvent tema

När du skapar en hemsida så ska det finnas en tydlig konsekvent design utigenom. Detta är bra både för navigering och identifiering av ditt varumärke. Färg, form, typsnitt, språkbruk och innehåll är alla faktorer som skall användas konsekvent på hemsidan.

7. Använd rätt bilder

Det finns bilder som går att använda gratis eller till och med köpa via nätet, men dessa är generella och inte direkt förknippade med ditt företag. Om du vill få riktig känsla och personlighet på sidan så är det bäst att använda egna foton av människor, produkter och omgivningar som är direkt förknippade till företaget och hemsidans syfte. Detta gör även sidan mer behaglig att navigera.

8. Hemsidan måste vara mobilanpassad

Att vara mobilanpassad är ett absolut måste i dagens samhälle. För många företag är den mobila trafiken större än någon annan plattform, och den globala mobiltrafiken fortsätter stiga kraftigt för varje år. Minst lika mycket tanke och arbete måste läggas ned på att se till att en mobilversion av hemsidan är användarvänlig och fungerar som den skall, om inte mer.

9. Uppdatera kontinuerligt

För att ge intrycket av en förtroendeingivande hemsida måste man konstant hålla den uppdaterad och levande. Oavsett om det är med text eller bilder så måste besökare snabbt få intrycket att hemsidan är aktuell och relevant när de först besöker hemsidan. In med det nya, ut med det gamla. Detta är en kontinuerlig process som hela tiden måste göras.

10. SEO-anpassa hemsidan

För att öka trafiken till hemsidan är SEO-anpassning också ett viktigt steg. Detta innebär att man anpassar sidans innehåll för att öka dess relevans för sökmotorer, vilket gör det lättare för nya besökare att hitta till sidan. Det finns mycket som man kan lära sig om detta och det finns många guider att läsa om hur man bäst gör SEO-anpassningar. Många människor skippar detta steg för att det tror att det är för komplicerat för dem, men det är inte så krångligt som det låter och man lär sig relativt snabbt hur det går till.

11. Optimera allt

Ett av de absolut viktigaste stegen är att optimera sidan som tusan. Det finns inget som gör att besökare omedelbart lämnar en hemsida än långa laddningstider: det har folk inte tålamod till. Statistik visar att mer än hälften av alla mobilanvändare lämnar en hemsida på direkten om det tar längre än tre sekunder att ladda den. Även sökmotorer tar laddningstid i åtanke i sin ranking av sökresultat. Att ha snabb laddningstid är ett absolut måste om du vill ha mycket trafik från användare. Därför är det särskilt viktigt att se till att alla bilder och klipp du använder på sidan inte är alltför stora filer då dessa kan öka sidans laddningstid rejält. Dessa måste komprimeras ordentligt.

12. Tillgänglighetsanpassa

Sist men inte minst skall man inte glömma att göra hemsidan tillgänglig för alla. Detta är ytterligare ett steg som många missar att göra. Oavsett om du har dålig syn, hörsel eller svårt att röra händerna ordentligt så skall hemsidan kunna gå bra att navigera och använda ändå. Det finns många saker att tänka på för att tillgänglighetsanpassa en hemsida, vissa mer uppenbara än andra för folk som aldrig upplevt hur det är att ha en funktionsnedsättning själva, men om man följer riktlinjerna från WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) steg för steg så löser det sig till slut.