Rektra

Digital intervju: 5 saker att tänka på

Digital intervju: 5 saker att tänka på. Digitala intervjuer har blivit standard under det senaste året och det finns några tydliga skillnader med dem jämfört med traditionella intervjuer.

1. Testa din utrustning i förhand

Kanske den största skillnaden med en digital intervju är att allting är beroende av att teknologin fungerar som den ska. Därför är det mycket viktigt att se till att detta fungerar på rätt sätt i förväg. Det sista du vill uppleva är tekniska problem under själva intervjun. Först och främst bör du ladda ned samtliga program som du kommer behöva för intervjun, som t.ex. Zoom, Microsoft Teams eller liknande. Nästa punkt är att testa din webbkamera och mikrofon. Testa olika sorters belysning i rummet och se hur det påverkar din kamera. Det kan också vara en bra idé att testa olika bakgrundsfilter som t.ex. Teams har om du tycker din omgivning är störande för din videodelning. Slutligen bör du kolla din internetförbindelse. Om du upplever några fördröjningsproblem så kan du pröva att stänga ned alla andra applikationer som ej är nödvändiga under intervjun och se om det hjälper.

2. Se till att allt är laddat ordentligt

Detta kan tyckas låta lite uppenbart men likväl är det något man inte ska glömma. Om du använder en laptop eller annan batteridriven enhet så se till att den är ordentligt laddad i förtid. Om du måste använda wi-fi bör du även tänka på var du sitter under intervjun för att få bra förbindelse.

intervju fem saker att tänka på
3. Ta bort alla distraktioner

När du sitter vid en dator finns det många potentiella distraktioner men under en digital intervju så vill du inte behöva handskas med dessa. Därför bör du först och främst stänga av samtliga applikationer som plötsligt skulle kunna ge dig notifikationer, så som t.ex. e-post och sociala media. Detta gäller både din dator och din telefon om du har den liggande bredvid dig. Om du har familj hemma bör du berätta för dem att du inte får bli störd under den närmaste tiden så att de håller sig borta tills du är klar.

4. Din videodelning bör se professionell ut

En digital intervju är lika seriös som en traditionell intervju. Det innebär naturligtvis att du bör se professionell ut på video och vara välklädd för ändamålet. Men till skillnad från en traditionell intervju så visar du här även upp din omgivning med din kamera, vilket kan ha stor påverkan på en arbetsgivares första intryck av dig. Sitt inte i ett ostädat och rörigt rum. Se även till att rumsbelysningen är passande för din webbkamera.

5. Digital intervju: 5 saker att tänka på

Även om det är mycket nytt att tänka på under en digital intervju så betyder inte det att du får glömma det som gäller för jobbintervjuer i allmänhet. Det är fortfarande precis lika viktigt! Gör din research om företaget och tjänsten, förbered hur du ska svara på olika frågar du väntar dig bli ställd, kommunicera med positivitet och entusiasm och var proffsig. För mer tips om detta kan du läsa vår artikel om hur du bäst svarar på frågor under jobbintervjun.