Rektra

IT-yrken för framtiden

Det är välkänt att IT-marknaden växer rejält och efterfrågan är stor. Men vilka IT-yrken ska man egentligen satsa på enligt de senaste trenderna?

AI-ingenjör, IT-yrken för framtiden?

AI och maskininlärning är verkligen en bransch för framtiden och något som bara kommer bli mer och mer relevant desto mer avancerad teknologin blir. Projektionerna för tillväxt inom AI för kommande år är enorm och ser ut att vara ett utmärkt karriärval.

Mobilapputvecklare

Mobilapputveckling är något som belönar god kreativitet och problemlösningsförmåga. Mobiltelefoner blir och mer avancerade samt populära för varje år. Efterfrågan på nya och innovativa mobilappar för olika syften blir större och större. Detta har lett till en situation där det finns fler behov av utvecklare än det finns människor med kompetensen för det.

IT-manager

Detta är positionen för dig som vill kombinera IT med projektledningsförmåga. IT-manager är ett välbetalt jobb som kräver att du tar mycket ansvar. På grund av hur mycket IT-marknaden växer i allmänhet så blir även behovet att skickliga teamledare stort. Det ökade behovet av informationssäkerhet kommer också leda till att mer IT-säkerhetspersonal måste anställas.

Mjukvaruingenjör

Mjukvaruingenjör är ett flexibelt yrke som alltid kommer vara i behov på grund av hur centralt det är inom alla former av IT. När teknologin blir mer avancerad så måste även mjukvaruutvecklarna hänga med. Molnlösningar blir allt vanligare vilket i sin tur leder till att mjukvaruingenjörerna måste kunna bygga säkra och stabila molnprogram. Det utvecklas även hela tiden nya smarta dataenheter som kräver nya mjukvaruprogram och öppnar nya möjligheter för mjukvaruingenjörer på arbetsmarknaden.

DevOps-ingenjör

Som DevOps-ingenjör arbetar man huvudsakligen med att producera mjukvara. Optimering och effektivisering av mjukvara helt enkelt. Eftersom detta görs genom att observera, testa och konfigurera mjukvara så kan det ofta även genomföras bra på distans, vilket gör att DevOps-ingenjörer är bland de bäst betalda distansyrken som finns på arbetsmarknaden idag.

IT-säkerhetsspecialist

När IT branschen växer i allmänhet så ökar naturligtvis även behoven av säkerheten inom IT. Detta är en mycket viktig roll som är synnerligen eftertraktad, särskilt på större företag på grund av oron för cyberattacker. Många arbetsgivare verkar dock finna det svårt att finna rätt kompetens, så det finns gott om hål att fylla som arbetssökande. Som IT-säkerhetsspecialist kan du bland annat få hantera säkerhet för såväl webb som mobil, göra riskanalyser, informationsgranskning och molnsäkerhetsanalys.

Dataanalytiker, IT-yrken för framtiden?

Företag hanterar allt större mängder för varje dag och därför är det viktigt att ha experter på dataanalys. Som dataanalytiker kompilerar och presenterar du data för att företaget skall kunna göra informerade beslut. Det finns många jobbmöjligheter inom dataanalys redan idag och det kommer bara bli fler och fler i framtiden. Enligt vissa undersökningar är det också ett av de yrken där de anställda är mest nöjda.