Rektra

Jobba hemifrån tips

Jobba hemifrån tips: Många inom tekniksektorn började redan i våras att jobba hemifrån. Stora techbolag som exempelvis Spotify och Google har skickat hem många anställda för att minska smittorisken och många andra företag följer deras exempel. Jobba hemifrån och maximera din effektivitet!

Men hur ska man planera sin arbetsdag när man jobbar hemifrån. Det låter kanske bekvämt att spendera arbetsdagen i pyjamas men hur effektiv blir man då, egentligen? Hur håller man bäst kontakten med sin arbetsplats och sitt team och vilka är de bästa verktygen att använda sig av när man jobbar remote? Så jobbar du hemifrån och maximerar din effektivitet!

Har du ett jobb-hörn?
Även om du inte har möjlighet till ett separat kontor, försök hitta ett hörn eller en del av bostaden där du kan arbeta någorlunda ostört. Det kan vara skönt att få känslan av att “nu är jag på kontoret” istället för att spendera hela dagen i soffan.

Bekväma möbler
Se till att du har en stol som är bekväm och ett ordentligt bord. Glöm heller inte att ditt hemmakontor ska vara utrustat med det du behöver för att arbeta. Exempelvis teknisk utrustning, bra uppkoppling, rätt belysning, post-it lappar eller vad det nu kan tänkas att du behöver för att kunna arbeta effektivt!

Försök att hitta fungerande morgonrutiner
Det är lätt att starta dagen i pyjamas och hoppa över frukosten men varför inte istället börja med en promenad runt kvarteret eller en kaffe utomhus för att få lite extra energi inför arbetsdagen.

Hur ser det ut senare under dagen? 
När du tidigare kanske gått ut för att äta lunch med kollegorna, måste du kanske nu istället laga lunch själv. Ett bra tips är att förbereda lunchen i tid (ex. handla på morgonpromenaden) och kanske se till att göra matlådor.

Ha ordning runt omkring dig
Det kan vara distraherande att se tvätt ligga framme eller att hemmet är en enda röra, då är det är lätt att börja ägna sig åt hemmasysslor istället för att fokusera på jobbet.

Håll kontakten med kollegorna
Även mellan möten, Slack är ett bra verktyg för detta.

Glöm inte att ta pauser men låt dem inte bli för långa
Det är lätt att tänka “jag ska bara se ett avsnitt av Family Guy sen ska jag jobba vidare”. Tre avsnitt senare sitter du där och undrar vart arbetsdagen tog vägen …

Ensam hemma? 
Skönt för dig! Många hushåll har fler än en hemmajobbare och kanske även barn som kommer hem tidigt från skolan. Om ni är två, försök att ha varsitt rum eller hörn där ni arbetar. Ni bör även investera i ett par hörlurar som stänger ute ljud och gör att ni kan arbeta ostört.

Jobba hemifrån kan faktiskt bli en positiv upplevelse
Kanske jobbar du som mest effektivt tidigt på morgonen, eller så upptäcker du att kvällstid passar dig bättre? Detta ger dig möjlighet att anpassa din arbetstid, förutsatt att det fungerar med ditt team och din chef. 

Jobba hemifrån tips: vilka online verktyg underlättar hemma-jobbandet och maximerar din effektivitet?

För att jobba med delade dokument och mappar finns exempelvis Google Drive eller Dropbox. Vill du kunna kommunicera snabbt med ditt team, finns som vi nämnde tidigare, Slack. Här kan man skapa olika kanaler för det man vill prata om, ex kan man ha en “Kul på jobbet” kanal eller skapa specifika kanaler inom olika områden man jobbar med eller för olika projekt.

Behöver man hålla koll på exakt vad som händer i teamet, vem som gjort vad och i vilket skede ett projekt befinner sig i fungerar Trello utmärkt och när det är dags för lite idé generering är Miro ett perfekt verktyg att använda sig av!