Rektra

Jobba som IT-konsult

För- och nackdelar med att jobba som IT-konsult. En vanlig fråga som många får ställa sig innan de ger sig ut på arbetsmarknaden är huruvida de borde jobba som konsult eller inte. Rektra går igenom för- och nackdelarna med att jobba som IT-konsult.

Fördelar med att jobba som IT-konsult

  1. Vill du vara din egen chef? Att vara konsult medför en större nivå av självständighet. Du får bättre kontroll över hur du fördelar ditt arbetsliv och ditt privatliv.

  2. Du får ett stort kontaktnätverk! Som konsult rör du dig mellan olika uppdrag och verksamheter. Därmed kan du knyta kontakter med många olika människor inom olika företag, vilket alltid är värdefullt för framtiden. Detta är kanske den största fördelen med att vara konsult. Du får goda möjligheter att få ännu bättre jobberbjudanden i framtiden.

  3. Du kan få en hög lön! Att arbeta som IT-konsult kan vara mycket välbetalt. Inom många konsultfirmor kan du räkna med att din lön fördubblas inom de första 5–7 åren du jobbar. Desto mer erfarenhet du får, desto mer kan du kräva att få betalt för de tjänster du erbjuder. 

  4. Vill du få möjlighet att prova olika roller? Det är mycket flexibelt att vara konsult. Träffa många nya människor inom olika branscher. Olika uppdrag kan medföra väldigt olika sorters erfarenheter. Du får därmed erfarenhet av många olika roller, vilket kan vara kul och lärorikt i sig men också värdefullt för ditt CV.

  5. Avancera snabbt! Som konsult kan du klättra snabbt på karriärstegen och få löneförhöjningar relativt ofta. Även om ett konsultjobb är krävande så brukar du sällan behöva bli mer involverad än nödvändigt. Om du hjälper ett företag med tidiga beslut för sin verksamhet för att komma igång så lär du sannolikt sedan gå vidare till nästa jobb istället. Du kanske till och med kommer finna möjligheter till framtida jobb.

  6. Du lär dig mycket! När du jobbar som IT-konsult så är ingen dag den andra lik. Med så mycket variation och flexibilitet så kommer du lära dig massor av olika saker som du kommer ha nytta av genom hela din karriär. Det kan onekligen vara krävande då du alltid förväntas vidareutveckla dig själv, men det lönar sig verkligen med tiden.

Nackdelar med att jobba som IT-konsult

  1. Mycket arbete. Att arbeta som konsult är inte lätt. Det är fullt normalt att vara tvungen att jobba 50–60 timmar i veckan som konsult, ibland ännu mer. Detta kombinerat med strikta deadlines gör att det lätt kan bli överväldigande och utbrändhet kan förekomma. Du kommer ej heller ha särskilt mycket fritid till ditt förfogande, vilket kan vara särskilt problematiskt om du har familj du vill kunna spendera tid med också. Därför är det viktigt att fråga dig själv om detta är något du tror du kan hantera eller inte innan du börjar fundera på att jobba som konsult.

  2. Det kan vara snabb omsättning. Inom konsultarbete är det ofta snabb omsättning, och du kan förvänta dig att åtminstone en av fem av dina jobbkamrater kommer ha bytt jobb inom ett år. Mer än hälften av alla som jobbar som konsult slutar inom tre år. Du kommer därför tvingas bryta upp vänskapsrelationer och anpassa dig till nya miljöer med jämna mellanrum. Detta kan i sin tur också leda till att du själv får mer jobb efterlämnat att hantera, utan att nödvändigtvis få någon löneförhöjning för det. 

  3. Du kan tvingas resa mycket. Det är inte alls ovanligt att du endast får sova hemma ett fåtal nätter i veckan när du arbetar som konsult. Att resa kan vara kul, men när det händer hela tiden och du tvingas resa till platser du kanske egentligen inte vill resa till är det inte riktigt samma sak. Detta kan upplevas som spännande till en början, men kanske mest utmattande i längden.

  4. Det är ofta stressigt! Att arbeta som IT-konsult kan medföra oerhört högt tryck på grund av det höga arbetstempot, långa arbetstimmarna och deadlines du måste hålla. Det är ett mycket krävande jobb och har du inte rätt viljestyrka samt karaktär för att klara av det så är det nog inget värt att satsa på.