Rektra

Vilken sorts chef har du?

Vi har väl alla varit där, chefen som man haft svårt att samarbeta med eller som man aldrig riktigt förstod sig på. Kanske hen var en elak person som inte drog sig för att utnyttja sin maktposition eller likt Steve Carells karaktär i “The Office” inget hellre vill än vara populär bland sina anställda och samtidigt jobba så lite som möjligt. Chefer kommer i alla möjliga skepnader och former, här listar vi några av de vanligaste “typerna” och hur du bäst hanterar dem!

 1. Den manipulerande
  Den här karaktären är oftast väldigt intelligent, fokuserad och driven. Samtidigt som hen ofta har en hemlig agenda. De anställda är mer som spelpjäser, till för att utnyttjas på vägen mot personlig framgång. Hur ska den manipulerande hanteras?
  Här gör du säkrast i att vara öppen och ärlig, ge hen information och jobba hårt för att visa att du är lika driven!
 2. Den aningslöse
  Hen är oftast inte dum, bara outbildad. Kanske är hen ny på företaget, inte van vid de senaste tekniska lösningarna företaget använder sig av eller helt enkelt van vid ett annat arbetssätt. Hen är nödvändigtvis ingen dålig chef men kan upplevas som lite frånvarande. Hur ska den aningslöse hanteras? Hjälp honom tillrätta. Visa hen hur det interna mailsystemet fungerar, hen kommer bli dig evigt tacksam!
 3. Den traditionella
  “Det var minsann bättre förr” är troligtvis hens favorituttryck och kanske ligger det en viss sanning i det men som chef måste man hänga med i nutiden! Hen kan dock sitta på en hel del kunskap som kan bidra till företagets framgång, om det samtidigt finns en öppenhet för förändring. Hur ska den traditionella hanteras? Ha tålamod! Tänk också på att nytt inte alltid är bättre.
 4. Den hala
  Ingenting är någonsin den här chefens fel, hens hala sätt gör att hen alltid har ryggen fri. Från denne chef får du sällan ett rakt svar och på något märkligt sätt verkar det alltid finnas bevis som visar att hen inte har haft någonting med saken att göra. Hur ska den hala hanteras? Denna chefstyp är snarare obehaglig än farlig men bäst här är att ligga steget före, dokumentera konversationer och håll helt enkelt koll på vad som gjorts och sagts.
 5. Den vänskapliga
  Här har vi en chef som hellre vill vara din kompis än din chef. Hen vill att du ska tycka om honom/henne och att ni ska ställa upp för varandra! Hur ska den vänskapliga hanteras? Bli gärna “kompis” med denna trevliga typ. Försök att hitta en balans så att inte för mycket fokus hamnar på relationen och för lite på arbetsuppgifterna.
 6. Den perfektionistiska
  Hen ska ha koll på allt och har svårt att tillåta någon att arbeta självständigt, litar inte på varken det du gör eller din förmåga. Vad du än producerar är det aldrig tillräckligt bra för denna chef. Hur ska den perfektionistiska hanteras? Försöka att jobba mot egna personliga målsättningar, det kan även vara läge att be hen att sakligt förklara exakt vad som förväntas av dig (gärna skriftligt) så att ni “förstår” varandra. Detta kan vara ett bra sätt att få lite mer “egentid” och arbeta ifred.
 7. Den fantastiska
  Drömchefen! Hen både stöttar och motiverar, behandlar alla lika och är alltid rättvis. Hen hjälper dig att utvecklas, skapar en positiv arbetsmiljö och uppmuntrar till öppenhet. Hen är en god kommunikatör och du är alltid välkommen in på hens kontor för ett samtal. Här behövs det inte hanteras någonting, vi kan bara gratulera!