Rektra

Vad ska jag inte säga på intervjun?

Det finns många tips och ett överflöd av information om hur du ska förbereda dig inför en arbetsintervju. Hur du ska klä dig, vad du ska säga och hur väl förberedd du bör vara. Vi bakom Rektra har mångårig erfarenhet av att genomföra intervjuer med både kandidater och arbetsgivare. Här kommer några tips från oss där vi vänder på begreppet och istället tipsar om vad du bör undvika att säga på en arbetsintervju. Lycka till!

“Jag slutade på mitt förra jobb eftersom min chef var för krävande och arbetsmiljön var dålig … ”

Istället för att lyfta fram det negativa, fokusera på det du lärde dig och det som var positivt. Att klaga på tidigare arbetsplatser och chefer vid en arbetsintervju kan göra att du uppfattas som negativ samt svår att samarbeta med.

“Vad är det ni gör på det här företaget?”

Att ställa frågor som du borde känna till på förhand känns inte helt rätt. Fråga istället något som visar att du läst på lite och är förberedd inför intervjun.

“Hur är semesterpolicyn?”

Att ha en framtida anställd framför sig som redan på arbetsintervjun frågar om ledighet är inte en arbetsgivares dröm direkt. Bästa att spara lite på den frågan till ett lämpligare tillfälle eller vänta på att arbetsgivaren tar upp ämnet.

“Vad kommer min roll att vara?”

Om arbetsintervjun inte är en “open audition” bör du faktiskt veta vad du sökt för roll hos företaget. Bättre att istället fråga något i stil med “jag hade en liknande roll på min förra arbetsplats men jag är nyfiken på vad rollen innefattar hos er mer i detalj?”

“Vad kommer jag att få i lön?”

Detta är en fråga som kan tyckas relevant men du bör avvakta tills personen som intervjuar dig själv tar upp ämnet.

“Har jag fått jobbet?”

Detta gör arbetsgivaren/rekryteraren väldigt obekväm. Även om det kändes som om ni “connectade” kan frågan ändå oftast inte besvaras på studs. Vanligtvis brukar intervjun avslutas med någon typ av information angående återkoppling och nästa steg.

“Jag har inga frågor?”

Om arbetsgivaren mot slutet av intervjun undrar om du har några frågor, kan det alltid vara bra att förbereda en eller två. Det kan annars uppfattas av arbetsgivaren som om du inte är intresserad av tjänsten, egentligen.