Rektra

Löneförhandla tips: Så blir du ett proffs

Löneförhandla tips: Så blir du ett proffs. Är du nyexaminerad eller funderar på att byta jobb? Det gäller att hålla koll på lönestatistiken för ditt yrke och hur du löneförhandlar på bästa sätt. Ta reda på hur mycket du kan och bör tjäna inom just ditt IT-yrke. Många faktorer kan påverka. Exempelvis erfarenhet, konkurrens och kompetens. Men hur ska man egentligen tänka inför och under en löneförhandling
1. Lönestatistik

Ta reda på det generella löneläget i branschen samt för den specifika tjänst du söker. 

2. Argumentera på rätt sätt

När du sedan har koll på vilken lön du vill ha, var beredd på att ha klara argument till varför du vill ha den lön du begär, du bör kunna motivera ditt löneanspråk. Gärna med konkreta exempel som visar på din kunskap och kompetens. Kom gärna med förslag på saker du vet att du vill jobba med framöver samt saker som du kan utveckla och tillföra i företaget.

3. Är lönen viktigast?

Det finns många andra förmåner som kanske kan intressera dig som t .ex. kompetensutveckling, utbildning, flexibla arbetstider, antal semesterdagar, träningsmöjligheter och gratis frukost etc.

4. Vilken lönenivå är du beredd att acceptera?

Sätt upp tydliga mål innan själva förhandlingen. Vilken är din lägsta lönenivå du kan acceptera?

5. Sälj dig inte för billigt!

Om det är din första löneförhandling på nya jobbet är ett tips att inte lägga dig på en för låg nivå, det måste finnas lite spelrum för en förhandling!

6. Ha koll på din egen bransch

Bilda dig en uppfattning om dina egna kunskaper jämfört med andra tillgängliga kandidater.

7. Öva med en kompis!

Om du känner dig lite nervös eller osäker hjälper det om du kan öva med en kompis. Oftast blir resultat av en löneförhandling mycket bättre om du själv känner dig säker.

8. Löneförhandla tips: Så blir du ett proffs
  • Kommunicera dina förväntningar från början och var tydlig! Att förhandla är lite som att dejta – spela spel är tröttsamt och gynnar ingen.
  • Var inte rädd för att omförhandla din lön i ett senare skede om allt går bra och företaget är nöjd med din insats!