Rektra

Löneförhandling tips

Löneförhandling tips: När du söker efter ett nytt jobb så kan det här med löneförhandling vara ett obekvämt ämne på arbetsintervjun som brukar tas upp. Här får du tipsen över vad du bör tänka på under löneförhandlingen.

Löneförhandling, är du förberedd?

Det första du bör göra är naturligtvis att se till att komma förberedd. Läs på ordentligt om företaget och tjänsten ifråga, och tänk efter vad du skall svara på frågorna du lär bli ställd på arbetsintervjun.

Erfarenhet betyder mer än förmåga

Detta kan vara ett jobbigt faktum att acceptera för många i början av sin karriär, men det är onekligen sant att arbetsgivare värderar dina tidigare erfarenheter högre än de kompetenser du påstår dig besitta under en intervju. Se därför till att förbereda argument för varför de erfarenheter du har är relevanta och värdefulla för tjänsten. Det ger dig större chanser till att kunna förhandla dig till en högre lön.

Under löneförhandling: Vad ska man svara när man blir tillfrågad om vad man förväntar sig få i lön?

Till att börja med är det viktigt att förstå att denna fråga inte bara ställs för löneförhandlingens egen skull, utan även för att se om arbetsgivaren kan eliminera dig som kandidat till jobbet direkt eller inte. Det är alltså något av en kuggfråga under löneförhandlingen där om du ger en för hög siffra i svar så kan du omedelbart bli eliminerad som kandidat från tjänsten. Låt inte dig inte bli eliminerad!

Ett bra tips är att om möjligt undvika att ge en specifik siffra överhuvudtaget. Be istället om att få mer detaljer om tjänsten och fråga sedan om företaget har något standardiserat spann för lön till denna typ av tjänst. Om de ger dig ett spann till svar så vet du i alla fall att om du bara svarar att det låter bra för din del så är du garanterat fortfarande med i spelet. Men om arbetsgivaren är påstridig och fortfarande ber dig om en siffra så bör du ge dem ett brett spann själv istället. Säg att du vill ha en lön någonstans mellan ett lågt värde och ett högt värde. Då kan du omöjligen bli eliminerad för att ha satt ett för högt lönekrav men du behåller fortfarande möjligheten att förhandla dig till en lön i den övre kanten av ditt ombedda spann senare i rekryteringsprocessen.

Hur argumenterar man sig till en högre lön?
  • Det är alltid en bra idé att hänvisa till jobbannonsen. Där bör det ju stå precis vad företaget söker, och du kan använda detta som referenspunkt under löneförhandlingen för att förklara varför just du skulle vara bra för denna position

  • Var självsäker men inte påstridig. Att verka nervös och inte våga ta till sig ger inget bra intryck på arbetsgivaren. Tala med självförtroende och var inte blyg. Samtidigt skall man inte vara otrevlig eller oförskämd förstås.

  • Anpassa dig efter hur arbetsgivaren beter sig. Om de håller en hård ton så är det en bra idé att göra det du också och om de är mer vänliga så bör du göra det med. Då håller ni er på samma våglängd.

  • Kom ihåg att det finns fler saker du kan förhandla dig till än bara månadslönen i sig. Vilka arbetstider du skall ha, hur många semesterdagar du får och vad för arbetsförmåner du får är några exempel på andra saker du kan ta upp under löneförhandlingen.

  • Tro inte alltför mycket på löften om framtida löner som ej finns på papper. Om arbetsgivaren säger att de inte kan erbjuda dig en högre lön direkt men att de kan göra det i framtiden så bör du se till att detta löfte dokumenteras noga. Låt inte arbetsgivaren låtsas att de glömt bort vad de sagt några månader senare!
Löneförhandling tips