Rektra

Pricerunner: IT-avdelningen har expanderat explosionsartat

Hur får du drömjobbet på PriceRunner? Vad betyder uppköpet av Klarna för den tekniska utvecklingen? Rektra har tagit ett snack med Luis Rizo, Development Manager PriceRunner. 

Vad har du för bakgrund, hur hamnade du här? 
Det är en lång historia, haha! Kortfattat pluggade jag systemvetenskap på Luleås Tekniska Universitet. Efter skolan jobbade jag med alltifrån intranät till e-handeln på Telia, Creuna och åtta år på Valtech som konsult. Men efter några år som konsult ville jag gå över till ett produktbolag, så jag sökte mig till PriceRunner och hittade verkligen ”hem”.

Varför blev det just PriceRunner?
Produkten är spännande och jag gillar att vi var en relativt liten aktör som jobbade hårt och smart för att plocka marknadsandelar, vilket vi också gjorde. Sedan jag kom in har teamet vuxit från en handfull kodare inom frontend till ett betydligt större team. Det är en spännande resa på ett bolag med hjärtat på rätt ställe. PriceRunner är en rolig arbetsplats att jobba på och jag ser framemot den framtida utvecklingen, både inom kod och företaget i övrigt. 

Vad är dina bästa tips för den som vill lära sig programmering? 

  1. Intresse: Om du har ett genuint intresse och brinner för utveckling är det bara att köra. Tyvärr är det idag många som söker sig till branschen av fel anledning, vilket är synd. En del vill enbart jobba med programmering p.g.a. den höga lön som ofta erbjuds och den stora efterfrågan av utvecklare – men ett genuint intresse för utveckling finns inte. Om intresset inte finns där tror jag inte att det håller i längden. Så, mitt tips är att fundera på om du gillar programmering även utanför jobbet, har en konstnärlig ådra och om det känns mysigt? Kör!
  2. Den kreativa ådran: Att koda handlar om att skapa, oavsett om du kodar i backend eller frontend. Det är en helhet där alla samarbetar för att landa i en bra produkt för användaren. Jag tror att den kreativa biten är viktig för att bli riktigt bra på att koda. Öva och låt kreativiteten flöda i egna projekt.
  3. Rätt utbildning: Självklart går det att bli en grym kodare som självlärd eller från en tolvveckorsutbildning, det har vi flera goda exempel på här på PriceRunner. Men om jag ska ge ett råd till dig i början av karriären så är det att satsa på en bra högskoleutbildning där du verkligen får lära dig programmering från grunden. Högskoleutbildningarna handlar om så mycket mer ”än att bara” programmera och kunskapen får en möjlighet att verkligen landa på djupet. Ofta har man igen en utbildning under hela yrkeslivet som utvecklare.

Hur jobbar PriceRunner med rekrytering av nya utvecklare? 
Jag har rekryterat en hel del och min erfarenhet av rekryteringsprocesser är att de brukar var extremt intensiva. Exempelvis har IT-avdelningen på PriceRunner expanderat explosionsartat jämfört med när jag började för några år sedan och idag är vi ett stort IT-team!

Vi har provat fler tillvägagångssätt för att hitta rätt kandidater: mässor, event, annonsering, våra egna kommunikationskanaler, kontakter, extern hjälp och headhunting. Vi jobbar också med att hålla dialoger vid liv med intresserade och kvalificerade kandidater, även om vi inte aktivt söker efter nya kollegor just nu. Till exempel arrangerade PriceRunner för ett tag sedan en ”rebus-tävling”. Under tävlingsperioden fick jag kontakt med en ”toppkandidat” som vi behåller kontakten med inför framtiden när vi öppnar upp rekryteringen igen. Det viktigaste för att bli anställd på PriceRunner handlar om att ha ett genuint intresse för utveckling. Specifika kodspråk kan du lära dig på plats, men intresset och drivkraften är svårare att ”trolla fram”. Hos oss utmanas du ständigt och vi vill gärna hänga med i utvecklingen. Dessutom får du fantastiska kollegor med högt driv och många olika intressen samt egenskaper.

Vad betyder uppköpet av Klarna för PriceRunners tekniska utveckling? 
Uppköpet av Klarna betyder givetvis jättemycket. Dock vet vi inte riktigt än på vilket sätt eller hur framtiden kommer bli. Det ändrar dock inte riktningen av vår tekniska utveckling. Det är en spännande tid vi har framför oss!