Programmeringsspråket Rust: Vanligaste programmeringsspråket?
Programmeringsspråket Rust är ett programmeringsspråk som du kanske inte hört talas så mycket om ännu men det är ett språk med enorma framtidsutsikter. Vi går igenom varför.
Programmeringsspråket Rust
Rust är inte ett särskilt stort språk på arbetsmarknaden ännu. Enligt Stack Overflows årliga användarstudie från 2020 så är Rust det språk som störst andel av sina användare tycker om så pass mycket att de vill fortsätta vidareutveckla sina kunskaper i det och koda med det i sitt arbete. 86,1% av de som kodar i Rust rekommenderar språket, vilket är hela 19 procentenheter högre än TypeScript på andra plats, följt kort därefter av Python. Detta är inte heller någon engångshändelse, Rust har nämligen nu toppat denna lista fem år i rad. Utöver detta så ligger Rust även bra till när det gäller den globala medianlönen per kodare av olika programmeringsspråk, på delad tredje plats för år 2020.
Vad är Rust?
Rust är ett modernt programmeringsspråk som ursprungligen påbörjades år 2006 i form av ett hemmaprojekt gjort av Graydon Hoare. År 2009 började projektet sponsras av Mozilla, vilket också var företaget Hoare jobbade för. Den första stabila releasen släpptes i maj 2015 som Rust 1.0. Rust är ett språk designat för programmering av alla former på hög nivå, med stor fokus på prestanda och säkerhet. Språkets syntax är liknande C++. Rust har vissa objektorienterade funktioner: du kan skapa strukturer som kan innehålla både data samt relaterade metoder för denna data, men till skillnad från språk som t.ex. Java så använder sig Rust av egenskaper för att uppnå polymorfism.
Varför är Rust så omtyckt?
Rust är ett otroligt snabbt och minneseffektivt språk. Då det inte har någon körtid eller skräpsamling så kan det utföra prestandakrävande operationer på olika plattformar och lätt kommunicera med andra programmeringsspråk. Rust är även ett mycket stabilt och säkert språk för datorns minne, vilket låter dig eliminera många sorters buggar när källkoden kompileras. Dessutom så är Rust mycket användarvänligt då det har en kompilator med informativa felmeddelanden vid behov och bra dokumentationsförmåga. Det finns också många hjälpsamma verktyg så som automatisk formatering, en integrerad pakethanterare och smart multiredigerarsupport med klassinspektioner och automatisk komplettering.
Vad används Rust bäst till?
Rust har flera ramverk för webbutveckling som är mycket välbyggda och användbara. På samma sätt kan det anses vara svårt att använda Rust till spelutveckling idag då det inte finns alltför mycket resurser att utnyttja ännu. Men i teori skulle det vara ett mycket bra språk för spelutveckling p.g.a. hur snabbt och effektivt Rust fungerar. Sammanfattningsvis kan vi säga att Rust har otrolig framtidspotential då det är snabbt, säkert och stabilt på samma gång. Men språket behöver fortfarande mer tid för att utöka sina bibliotek för att programmerare ska kunna komma igång snabbt och enkelt med sina projekt inom språket. Rust har dock redan idag hjälpt till att utveckla många kända hemsidor och produkter som t.ex. 1Password, Figma, Mozilla och Dropbox, samt operativsystem som Redox, QuiltOS och Rux.
Rusts framtidsutsikter
Vi kan alltså se att det enda som egentligen håller Rust tillbaka är dess relativt unga ålder och därmed faktumet att dess tillgängliga bibliotek med resurser än så länge är begränsade. Dessa kommer naturligtvis att kontinuerligt växa med tiden. Språket i sig är onekligen mycket effektivt och omtyckt av dess användare. Som det ser ut idag kommer mest sannolikt Python bli det mest populära programmeringsspråket på arbetsmarknaden inom de närmsta åren. Men någon gång i framtiden är det inte alls osannolikt att Rust en dag i sin tur kan ta över den positionen också.