Rektra

DataTjej: Vill göra tech- och IT-branschen mer jämställd. Rektra har tagit ett snack med Datatjej.

Rektra har tagit ett snack med Datatjej. Rektra fick möjligheten att ställa några frågor till Gideon, suppleant i DataTjejs styrelse. Vi pratade om jämställdheten i tech- och IT-branschen och hur man balanserar studier samt jobb.

Hej Gideon! Berätta lite kort om dig själv. 

Hej, javisst! Jag bor och pluggar i Uppsala sedan ett par år tillbaka, vilket är toppen för Uppsala är en otroligt bra studentstad. På fritiden gillar jag att springa och hoppas kunna ta mig an ett lopp framöver. Förutom det sitter jag med i DataTjejs styrelse vilket är väldigt roligt och givande. 

Vad har du för bakgrund, hur hamnade du här?

Just nu pluggar jag datavetenskap men innan jag började utbildningen hade jag inte läst något IT-relaterat alls. Dock har jag alltid tyckt att datorer varit väldigt spännande (men det måste man inte ha gjort för att ansöka till en IT-utbildning!). 

Rektra har tagit ett snack med Datatjej
Hur arbetar ni på DataTjej för att göra tech- och IT-branschen mer jämställd?

DataTjejs mål är att tech- och IT-branschen ska bli mer jämställd. För att nå dit jobbar vi med att ge icke-binära och kvinnor en plattform för att nätverka både sinsemellan såväl som med näringslivet. Mer konkret består verksamheten till stor del av medlemsevent såsom föreläsningar, hackathons och företagsbesök. ­Vi arrangerar också en mycket populär konferens för studentmedlemmar som brukar äga rum i slutet av februari. 

En annan del av DataTjejs arbete som jag tror är viktigt är normaliseringen av icke-binära och kvinnor inom IT. Det kan exempelvis gälla ungdomsevent där konceptet att alla med intresset har en plats inom branschen förhoppningsvis kan ingjutas. Ett annat exempel är DataTjejs nya podcast som vår fantastiska medlemsansvarige Gabriella håller på att spela in. Förhoppningsvis genom att få ta del av olika icke-binära och kvinnors resor inom tech så kan fler inspireras till att söka det där jobbet, utbildningen, be om den där löneökningen och så vidare! 

Vilka är dom största utmaningarna för kvinnor inom branschen?   

Det är en bra men svår fråga och beroende på individen kan nog svaren variera en hel del. Jag tror att ett hinder är att andelen icke-binära och kvinnor är lägre än den borde vara. Ibland slängs 30 % runt och det talas om att en grupp måste utgöra minst den andelen för att inte ”sticka ut”. Jag tror det definitivt ligger något i det påståendet, även om det kanske inte är den exakta procentsatsen. I min årskurs är drygt 90 % män och även om de är väldigt snälla skulle det vara skönt om fördelningen var mer balanserad. 

Däremot är det inte heller så att det inte existerar några icke-binära eller kvinnor alls inom branschen och där tror jag utmaningen ligger i att framhäva dem. 

Har du några tips till någon som är intresserad av en karriär inom tech och IT?  

Tycker man programmering verkar intressant finns det många bra tutorials på Youtube där man kan få en känsla för om man gillar just kodandet. Viktigt att notera dock är att tech och IT som ämnen är mycket, det finns mer att göra än att bara knacka kod. Exempelvis kan man jobba mot kund, leda projekt, designa användargränssnitt eller varför inte forska inom digitalisering eller datorsemantik. Allt detta faller under samma paraply och det finns många fler ämnen. Den här videon ger en överblick av datavetenskapens olika grenar men utöver det går det att arbeta som IT-support, lösningsarkitekt med flera! 

 Ett annat tips är att prata med så många yrkesverksamma som möjligt. Det kan vara en familjemedlem, kollega, vän eller bekant! Det går även utmärkt att bli medlem i DataTjej (vilket är gratis) och gå på något av våra evenemang (också dem kostnadsfria) för att träffa andra medlemmar. Vi har även ett mentorsskapsprogram där man kan bli matchad med en IT-kvinna ifrån #addher

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Ja, nu råkar mitt ”jobb” vara studierna men att vara student är väldigt bra på många vis. Nära inpå total frihet i hur man lägger upp sin dag och möjligheten att hela tiden lära sig nya saker inom ett intressant ämne, vad mer kan man begära? I somras jobbade jag dock som utvecklare och min upplevelse av det ”riktiga” jobbet var inte långt därifrån. Mycket frihet, eget ansvar och kluriga problem att lösa!