Rektra

Rektra har tagit ett snack med Deqa Abukar, entreprenören som brinner för att förbättra samhället.

Hej Deqa! Hur mår du idag? Vad har du gjort idag so far?

Jag mår bra! Det har varit en lugn dag med några möten om marknadsföring och PR.

Idag driver du Bling, kan du berätta vad det innebär?

Bling är en ideell förening som arbetar med företagande och entreprenörskap. Vi vill främja inspirera och arbeta rådgivande för att alla ska kunna starta eget på lika villkor. Vi vill driva frågor om jämlikhet och företagande framåt, och därför för vi också dialog med samhällsorganisationer och politiker.

Hur en vanlig dag ser utför dig?

Ingen dag är den andra lik, mitt arbete är verkligen varierat. Men till stor del är det möten och dialoger med partners, förorten, medlemmar och interna utvecklingsmöten som fyller min dag.

Kan du berätta om vägen hit, viktiga nedslag i din karriär?

Min mamma! Hon är en riktig doer och jag ser upp till henne. ”Vad du än vill göra, så går det. Bara gör det!”, brukar min mamma säga och det inspirerar mig i mitt liv. När jag var 14 år fick jag ensam ta över mammas butik när hon skulle iväg på ett ärende. Hon litade helt på att jag skulle klara av det och det var mäktigt! Jag minns att jag gav rabatter när jag tyckte något var dyrt och från och med den dagen har jag lärt mig att alltid, bemöta människor så som som jag själv önskar bli bemött.

Min syn på livet förändrades efter en olycka där jag blev sängliggande i ett år. Jag gick från att träna flera gånger i veckan till att inte ens kunna gå och hämta min egna mat. Innan olyckan hade jag en tydlig vision och plan, planer för varje år. Efter olyckan förstod jag att allt kan hända, hur mycket frihet betyder och att maximera livet här och nu.

Hur tror du att Vad drömmer du om nu?

Haha jag går runt hela tiden och brainstormar vart jag är påväg. Jag trivs jättebra med det jag gör och min dröm är att få mitt bolag att växa och kunna anställa. Det vore häftigt! 

Har du alltid velat arbeta med samhällsfrågor?

Intresset har alltid funnits där och, stärktes när jag var runt 15 år. Jag lever efter filosofin att göra så mycket som möjligt och har alltid varit den som har tagit för mig. Jag har engagerat mig i olika föreningar, i politiska frågor och andra ideella företag. Jag har nog alltid känt att det finns mer att göra och att arbeta med samhällsfrågor är ett sätt att göra skillnad.

Vad är ditt nästa steg?

Jag är så dålig på sådana frågor, efter olyckan har jag dragit ner på planeringen och tar det lite mer som det kommer. Jag vill fortsätta jobba med det jag gör idag och på längre sikt, exempelvis om fem år, hoppas jag det sker i större skala för att påverka flera. Det kanske låter klyschigt men jag vill inte bara förändra lilla Sverige, jag vill vara med och förändra världen.

Vad har du för upplevelser gällande ev fördomar i samband med rekryteringsprocesser?

Många arbetsgivare har trott att jag inte kan prata svenska och flera har börjat prata engelska med mig. Jag har då motbevisat dem med min svenska, vilket har lett till att jag fått jobbet för att de blivit så chokade. Jag har också upplevt situationer där jag väntat på min tur inför en intervju och att personer ifrån företaget då har gått förbi och kollat på mig med frågande blick, som om jag har hamnat fel. Jag har även upplevt att jag och en vän sökt samma jobb, haft samma utbildning och varit lika kvalificerade.

Hur tror du att kompetenser skulle framhävas i rekryteringsprocesser om tex. namn, kön och ålder var anonymiserat?

Kompetenser skulle nog framhävas mycket bättre. Jag tror det skulle bidra till ett mer jämlikt samhälle.

Vid ett eventuellt karriärsbyte, hur ställer du dig till att testa rekrytering med AI?

Spännande! Jag skulle gärna testa det, en annorlunda och modern väg.

Vad är din viktigaste erfarenhet genom karriären? Något tips som du kandela med Rektras användare?

Våga ta hjälp och våga fråga dina kontakter. Genom att fråga öppnas möjligheter. Det är också viktigt att våga tro på sig själv och hitta din styrka. Att söka jobb tar på självförtroendet och en arbetsintervju är en sårbar situation. Men du vet ditt värde, så tro på dig själv och våga be om hjälp!