Rektra har tagit ett snack med Tanya Sing
Berätta lite kort om dig själv, din bakgrund och vad du gör idag?
Just nu studerar jag sista året på det systemvetenskapliga programmet på Göteborgs universitet. Till våren läser jag sista terminen och ska då skriva min kandidatuppsats. Tidigare har jag studerat på juristprogrammet men efter ett par år valde jag att läsa till lärare och är i dagsläget även behörig juridiklärare. Det är mycket jag tar med mig från tidigare utbildningar till det jag läser just nu!
Hur gick det till när du blev utsedd till årets Tech-tjej 2020?
Jag hörde talas om utmärkelsen av en nära vän som tyckte att jag borde söka. Vi pratade även om det i min klass, vilket fick mig att nominera mig själv. Varför vänta på att någon annan skall nominera dig – livet är för kort! Jag förväntade mig dock inte att jag skulle gå vidare, så det kom som en stor överraskning när jag blev vald som en av tio finalister! Vi finalister blev sedan bedömda efter olika uppgifter bland annat våra presentationer, hur väl vi besvarade på oförberedda frågor samt hur vi diskuterade vissa frågor i grupp. Att jag blev vald till årets Tech-tjej trodde jag aldrig skulle vara utfallet – de andra finalisterna som var med var så otroligt kompetenta samt inspirerande och jag såg en vinnare i alla dem!
Vad är dina egna erfarenheter av rekryteringsprocesser, något exempel du själv varit med om och vill dela med dig av? Både negativa och positiva!
Vid ett tillfälle så fick jag frågan om jag var adopterad då personen som intervjuade tyckte att det var konstigt att jag inte hade någon brytning. Det var lite smaklöst att få frågor kopplade till ens etnicitet som ett sätt att ifrågasätta ens kompetens. Det hade varit annorlunda om frågorna var ställda på ett annat sätt med ett annat syfte.
Den bästa processen hade jag förra året i november när jag sökte ett sommarjobb som jag fick! Intervjun fokuserade både på mina kvalifikationer men även det personliga. Man pratade om det mesta utan att tappa den röda tråden – det fanns ingen fasad och man var ärlig med utvecklingsområden som företaget hade samt att de arbetar aktivt med det.
När företag delar med sig av vad de arbetar för att bli bättre på, så visar det på att de värdesätter det och arbetar med det – inte nödvändigtvis att de är dåliga för/på det. Tyvärr blev jag av med det jobbet på grund av permitteringar till följd av pandemin.
Tror du rekrytering behöver förändras för att anpassas till dagens behov av kompetens inom Tech- och IT-sektorn?
I annonser kan jag känna att det är överdrivet hur man söker en supermänniska genom att ange otroligt många krav – det är lätt hänt att man sållar bort personer som inte söker bara för att de är realistiska i sitt sätt att värdera sina kunskaper och sin kompetens.
Undersökningar visar gång på gång att kvinnor i större utsträckning är de som väljer bort tjänsteannonser som radar upp ett gäng krav som de själva inte uppfyller, medan män känner sig manade att söka trots att de inte heller uppfyller samtliga krav.
Stark trend inom IT- och Tech-sektorn som du ser mycket av just nu?
Just nu och sedan några år tillbaka ser jag främst Cloud Computing som trendar och är här för att stanna. Cloud Computing öppnar upp för möjligheter och otroliga tjänster. Självklart så kör många fortfarande On-premises men inom en snar framtid så kommer nog de flesta att gå över till Serverless.
Dina bästa tips på sajt för aktuell inspiration och senaste trender inom Tech?
Jag brukar hänga mycket på Linkedin för att se vad nätverket delar med sig av, de brukar dela det senaste inom deras sektor och det uppskattas supermycket. Men även Computer Sweden, Breakit, IDG, Ny Teknik och olika poddar som exempelvis Analytics för Alla och Techbubbel.
Ditt bästa tips för någon som vill arbeta/arbetar inom ditt yrke?
Även om du inte kan en sak just nu, så hindrar det inte dig från att lära dig det. Du kan minst lika mycket som de runt om dig, vissa säger saker högt mer ofta än andra. Sök jobbet även om du inte uppfyller alla krav, ditt driv och din vilja att lära dig väger mycket!
Har du några verktyg och tjänster som du använder dig av för att underlätta ditt dagliga arbete?
Trello använder jag vid studier, arbete och privatliv för att ha en översikt över vad som finns i pipen, vad som görs och vad som är klart. DuckDuckGo, kanske inte som ett verktyg för att underlätta mitt arbete, men mer för att värna om integriteten online. Idag sker det mesta digitalt, då sker möten på både Discord och Teams.
Hur har du fått anpassa dig och ställa om dig under Coronakrisen?
Ja, studierna sker på distans vilket gör att man befinner sig hemma och arbetar. Då har man fått fixa en lämplig arbetshörna hemma. Det sociala samspelet som sker mellan arbetet har fått ta stryk så det blir ofta att man kör möten digitalt för det där kaffet, så det är lätt hänt att man har en dag proppad med möten.
Har du något drömprojekt eller framtidsmål som du skulle vilja uppnå?
Jag vill lära mig så mycket som möjligt och inte tappa lusten att lära mig – det är ett livsmål. Men när det kommer till projekt- och framtidsmål så hade jag någon gång i framtiden velat vara en projektledare som ett led i att demokratisera Tech och IT. På vägen dit tror jag att jag kommer att arbeta med annat.