Rektra

Rektra har tagit ett snack med Teknikfik

Rektra har tagit ett snack med teknikbloggaren Elin Häggberg. Hon driver Sveriges främsta teknikblogg, Teknifik. Vi fick chansen att ställa några frågor om branschen, trender och karriärtips. 

Hej Elin! Berätta lite kort om dig själv. 
Jag är teknikbloggare och frilansjournalist. Mitt egna företag utgår från min blogg, Teknifik, som jag startade 2016 för att inkludera fler i ämnet ”teknik”. Där skriver jag guider, tips, inspiration, recensioner, reflektioner kring vardagsteknik, prylar, sociala medier, entreprenörskap, digitalisering och framtiden. Med bloggen som grund driver jag även sociala medier, Youtube, föreläser, modererar event och medverkar som teknikexpert i olika medier, bland annat återkommande i Plånboken i P1.  

Hur kommer det sig att du började med din blogg? 
Jag har ända sedan jag var liten varit nyfiken på teknik och använt digitala verktyg för att uttrycka min kreativitet och förverkliga mina idéer, ändå såg jag mig inte som teknikintresserad. Forskningen visar att många tjejer har svårt att koppla sina egna intressen till just begreppet ”teknik” och precis så var det med mig också. När jag gick på universitetet började jag gräva mer i varför teknikbranschen är så mansdominerad och insåg allt mer hur normer till stor del styr vår relation till vardagstekniken. Då kände jag att jag ville bidra till förändring!  

Genom att skriva om teknik utifrån lite andra vinklar och med ett annat fokus vill jag locka fler kvinnor som läsare, en målgrupp som teknikjournalistiken till stor del totalt missar. Jag tror att om vi kan få fler att börja närma sig teknikämnet i vardagen kommer vi också få fler att börja använda teknik som verktyg för att förverkliga sina idéer, eller att fler tar klivet över till teknik- och IT-branschen. Jag ser mitt jobb som en liten pusselbit i det stora förändringsarbetet som krävs för att få fram mer innovation, tillgodose kompetensbehovet och skapa en bättre, mer hållbar framtid! 

Nu är vi i en fas där vi börjar stanna upp. Utvärdera och fundera på hur vi vill använda teknikens alla möjligheter framåt!

Elin Häggberg

Vad är dina bästa råd och tips för den som vill starta en karriär inom tech och IT? 
Var nyfiken och tänk mer på vilka frågor du brinner för och mindre på vilken teknik du ”kan” eller har koll på. Du är det viktiga i ekvationen, tekniken är bara ditt verktyg och det som är nytt kan man lära sig. Leta efter ett företag där du får en bra känsla för kulturen och ledarskapet, kolla in deras mål och ambitioner, se vilka vägar de har in samt undersök vad du kan behöva i form av utbildning eller kompetenser för att bli attraktiv. Det finns så många bra snabb-utbildningar och online kurser som du kan gå!  
 

Finns det någon trend inom tech och IT som du ser just nu? 
Jag tycker det är jättespännande att det läggs allt mer fokus på kreatörer och kreativitet gällande teknik samt att den mänskliga aspekten med hälsa, hållbarhet och ett bra liv börjar stå allt mer i fokus. Teknik är ju en stor del i våra liv, så då är det ju bara rimligt att våra mänskliga liv också får ta större utrymme inom teknikutvecklingen. Vi har levt i en tid där utvecklingen sprungit fram i rasande fart. Nu är vi i en fas där vi börjar stanna upp, utvärdera och fundera på hur vi vill använda teknikens alla möjligheter framåt! Det är en chans för oss alla att ta klivet till att bli mer aktiva teknikanvändare och fundera på hur vi skulle vilja att framtiden såg ut och vad tekniken kan användas till för att göra våra liv bättre. Det innebär att om du är intresserad av ämnen som beteenden, psykologi, hälsa, miljö, sociologi, kreativitet, kultur eller utbildning så är teknik- och IT-branschen en spännande bransch att titta på just nu! 

Vilka yrkesmässiga kunskaper tror du är viktigast att ta med sig in i 2022? 
Det är bra att ha koll på datainsamling och AI. Det är stora skeenden som idag ofta sker lite i det fördolda. Samtidigt som de redan har och kommer att ha stor påverkan på hela samhället. Det är lätt att hitta skrämselpropaganda och superpositiva profeter. Men det är viktigare än någonsin att ta med sig underbyggd kunskap och ett kritiskt perspektiv in i 2022. Att hålla flera tankar i huvudet samtidigt och både identifiera möjligheter och risker. Jag tycker också att alla bör ha kunskaper om hur normer och strukturer påverkar jämställdhet och inkludering på arbetsplatsen! För att få fram innovativa idéer behöver vi ha en mångfald av personer som är med och tänker. Det är superviktigt!  

Vad är det allra bästa med ditt jobb? 
Att jag får sätta mig in i massor av spännande saker. Testa ny teknik och träffa intressanta människor samt berätta om det för andra! Jag blir så glad när personer känner sig hjälpta eller inspirerade av det innehåll jag skapar eller av mina föreläsningar.