Rektra

Tech Trends 2024: Vilka blir de hetaste? 

Rektra tar pulsen på tech-trenderna inför 2024. Vi ställde frågan till Peder Lundgren, COO på Didup

Tech Trends 2024. Ja vilka blir det? IT- och techbranschen påverkas av det ständigt föränderliga digitala landskapet och det är inte alltid lätt att hänga med. Rektra tog tempen på vilka trender utvecklare kommer se mer av 2024 och ställde några frågor till vår Poppis-kund Didup. 

Vilka IT-roller kommer vara mest eftertraktade 2024? 

– Teknisk kompetens inom cloud och systemutveckling kommer vara mycket eftertraktat nästa år, säger Peder Lundgren, COO på Didup.

Peder Lundgren, COO på Didup

Ser ni några trender i IT- och techbranschen, vilka blir de hetaste 2024?

– Jag tror att lösningar som är distribuerade på flera molnleverantörer, datacenter och geografisk yta kommer att vara mer eftertraktat nästa år. Utöver det tror jag på utvecklingen av AI-stöd i applikationer, cybersäkerhet och 5G-nätverkens möjligheter för framtida lösningar. Det ska bli spännande att följa utvecklingen, konstaterar Peder Lundgren. 

Python var det mest populära programmeringsspråket 2023. Vilka tror ni kommer toppa listan 2024?

– Val av programmeringsspråk styrs idag utifrån systemets syfte och mål, inte utifrån utvecklarnas ideologi. Beroende på om målet är att bygga ett hårdvarunära/inbyggt, prestandakrävande, administrativt, Machine Learning eller AI system väljs ett eller flera programmeringsspråk utifrån deras styrkor. En tjänst byggs idag av flera system vilket även det resulterar i att ett flertal programspråk kommer att användas. De stora objektorienterade språken Java och C# kommer fortsatt vara efterfrågade, då med TypeScript och JavaScript för att bygga frontend samt Swift och Kotlin för de mobila plattformarna. Inom hårdvarunära och inbyggda system fortsätter C++ ha en stark ställning.
Vi ser att Go och Python växer inom prestandakrävande system och BI/ML/AI, säger Peder Lundgren. 

Tech Trends 2024: Vilka trender tror du kommer dominera utvecklarnas vardag 2024? Lämna gärna en kommentar!


Om Didup

Didup har specialistkonsulter inom ledarskap och förändring hos Göteborgs största företag. Vi är väldigt stolta över våra kollegor, och det med rätta. Våra smarta och kunniga medarbetare stöttar fantastiska kunder och gör dem framgångsrika. Varje dag.

Hos Didup hittar du smarta, kreativa och passionerade människor som bidrar med nya idéer inom affärsutveckling, IT-ledarskap, molnteknologi och digital transformation.

Denna artikel är skapad av Rektra i samarbete med Didup.

AI-headhunter | Matchas med jobb som möter dina krav | www.rektra.se