Rektra

Löneförhandling tips: Så höjer du din lön

Löneförhandling tips: Så höjer du din lön. Vi är många som tycker det är jobbigt att ta lönesnacket. Men med några enkla steg kan du gå vinnande ur förhandlingen. Här får du som utvecklare 5 tips på hur du kan höja din lön.

1. Är du påläst? Det är ditt bästa verktyg för att höja din lön!
Löneförhandling tips: så höjer du din lön. Att slänga sig ut i det okända kan kännas lite skrämmande. Se därför till att vara förberedd innan du går in till en löneförhandling. Det finns många saker som du kan göra.

  • Hitta lönestatistik och ta reda på det generella löneläget i branschen samt för din tjänst. Visar statistiken att du ligger för lågt? Då kan du ta med det till löneförhandlingen!
  • Lär känna din arbetsplats och bilda dig en uppfattning om de förutsättningar som finns. Har din arbetsplats några lönekriterier?
  • Kartlägg dina arbetsinsatser och hitta tydliga exempel som styrker att du är värd en högre lön.

2. Har du vässat din argument?
När du sedan har gjort din research så behöver du slipa på argumenten. Var beredd på att ha klara argument till varför du vill ha den lön du begär. Du bör kunna motivera ditt löneanspråk. Sitter du på IT-specialistkompetens? Har du fått mer ansvar eller nya uppgifter? Är du en fullstack utvecklare och känner att du gör två personers arbete på egen hand? Bygg dina argument på bra och konkreta exempel.

3. Man måste öva och öva lite till
Allt blir bättre om man övar och du kommer känna dig tryggare inför samtalet. Öva gärna på löneförhandling med en kompis, partner eller någon på jobbet som du litar på.

4. Kom ihåg ditt värde
Man behöver verkligen inte vara alltför blygsam, löneförhandling handlar till stor del av att sälja in dig själv. Våga därför lyfta din kompetens och dina styrkor. Om det är din första löneförhandling på nya jobbet är ett tips att inte lägga dig på en för låg nivå.

5. Så höjer du din lön!
Det sista tipset vi vill ge dig är att inte nöja dig med det första bästa budet. Det måste finnas lite spelrum för en förhandling! Du bör ha lite is i magen och verkligen våga förhandla om högre lön. Målet är att du ska bli nöjd med den nya höjningen.

Med våra fem enkla tips kan du som utvecklare kan bli ett förhandlingsproffs. Nycklarna till att lyckas med förhandlingen är att vara förberedd, ha starka argument och våga ta lönediskussionen. Vi på Rektra önskar dig lycka till!