Fem anledningar att programmera i Python
Fem anledningar att programmera i Python: Vad är det egentligen som gör Python så attraktivt? Python är ett av de mest eftertraktade språken att kunna koda i nuförtiden.
1. Fem anledningar att programmera i Python
Även om du är nybörjare inom programmering i allmänhet så är Python ett enkelt programmeringsspråk att lära sig. Syntaxen inom Python är simpel. Det är ofta relativt lätt att kunna gissa vad en kod gör för något även om du aldrig programmerat förut p.g.a. hur intuitivt et är. Du behöver ej heller använda några konstiga symboler du aldrig använt förut för att koda i Python. Det är ett perfekt språk för nybörjare att lära sig. Men även bland erfarna programmerare är det ett mycket populärt val.
2. Python är mycket populärt
Python har en enorm community på internet och det finns massor med bibliotek som man kan använda sig utav för att underlätta sitt kodande. Det finns resurser att hämta inom allt från grafik och matematik till databaser och AI. Med hjälp av denna tillgång till kod kan programmeringen snabbas på ordentligt. Enligt undersökningar från Stack Overflow så är Python det tredje mest omtyckta programmeringsspråket i världen bland dess egna användare. Utöver detta så är Python också det språket som överlägset flest utvecklare helst vill lära sig av de som inte redan kan det.
3. Goda framtidsutsikter
Om vi blickar tillbaka på hur olika programmeringsspråk har utvecklats med tiden så kan vi se att Python har vuxit enormt över de senaste 10 åren jämfört med tidigare populära språk som C#, C++ och Java. Python ser ut att vara på god väg att bli det mest använda programmeringsspråket i världen enligt denna trend. Om vi tittar på några av de största företagen i världen så finner vi även att många av dem använder Python. Google, Facebook, Instagram, Dropbox, Spotify och Netflix använder sig alla av Python till någon del av sina tjänster. Detta inkluderar sökmotorer, databashantering, dataanalys, AI-projekt och mycket mer. Det råder inga tvivel på att Python har enorma framtidsutsikter gör det till ett stensäkert kort att satsa på för att få jobb i framtiden.
4. Webbutveckling
Python är ett språk som används för att generera webbsidorna på en server, ett så-kallat back-end-språk. När man programmerar i Python så använder man sig utav en serverversion som t.ex. Django eller Flask för att skapa all back-end-logik. Utöver detta så måste man tillämpa andra språk för hemsidans front-end-del så som t.ex. HTML. Skillnaden mellan Django och Flask är att Flask är ett enklare och mer flexibelt system som är mer nybörjarvänligt. Django är däremot mer avancerat, har en administrationspanel, databasinterface, bättre katalogstruktur och objektorienterad mappning.
5. Datavetenskap
Datavetenskap har blivit ett stort ämne och det finns näst intill oändligt med saker man kan lära sig genom att analysera stora mängder data. Även maskininlärning och AI är ämnen som man ofta får höra talas om nuförtiden. Samtliga är applikationsområden där Python används. Python används för både och grundläggande och avancerad visualisering av data med hjälp av dess många tillgängliga bibliotek som t.ex. Plotly, Matplotlib och Seaborn. Man kan också använda Python för att skapa olika skript för att kunna automatisera regelbunden dataanalys av webbplatser och spara resultaten i en databas.