Rektra

Royal Schedule: Automatiserar schemaläggning med hjälp av datorkraft

Rektra har tagit ett snack med Nikolaos Kalkitsas, VD och medgrundare på Royal Schedule. Vi pratade om rekryteringsprocesser och vad man som nyexaminerad kan göra för att underlätta jobbsökandet.

Hej Nikolaos Kalkitsas! Du är VD och grundare på Royal Schedule. För den som inte känner till er, berätta mer om er tjänst och vad ni gör? 

Hej Rektra! Jag har drivit Royal Schedule i cirka fyra år nu, precis som Rektra är vi också en Startup. Kort sagt, Royal Schedule hjälper till med schemaläggningen. Den lite mer djupgående förklaringen är att vi har skapat en schemaläggningsalgoritm som är framtagen med hjälp av AI samt avancerade teknologier för att automatisera schemaläggningen. Min pappa är gymnasielärare och schemaläggare i grunden. Jag uppmärksammade hur gammalmodig, tidskrävande och manuell schemaläggningsprocessen var. Så jag tänkte, det måste finnas ett lättare sätt att göra scheman på.

Vilka är ni som jobbar på Royal Schedule idag?

Vi som startade bolaget är jag och mina två medgrundare Emil Andersson och Emil Blomquist. Vi träffades på KTH där vi studerade teoretisk fysik, vi alla tre har kompetens inom algoritmutveckling. 

Berätta mer om din bakgrund, hur hamnade du här?

Efter mina studier på KTH började jag jobba som dataanalytiker på ett medtech-bolag. Parallellt med min tjänst jobbade jag med algoritmen för Royal Schedule. I stort sett all min fritid gick åt till att utveckla algoritmen och ungefär efter ett år kände jag att tiden inte räckte till. Jag behövde satsa helhjärtat för att få det att fungera. Idag är vi fyra personer som jobbar heltid med Royal Schedule, vilket känns jättekul!  

Vad är dina egna erfarenheter av rekryteringsprocesser, något exempel du själv varit med om och vill dela med dig av? 

Jag har ganska bra erfarenheter av rekryteringsprocesser, det kan bero på flera aspekter bl.a. min utbildning. Dock minns jag att jag spenderade mycket tid på det personliga brevet när jag sökte första sommarjobbet. När vi på Royal Schedule har rekryterat har jag upplevt att det kan vara svårt att hitta rätt personer. Det handlar inte bara om att hitta rätt kompetens, utan också att hitta personer som är lika drivna för samma mål som vi är.

Vad erbjuder ni kandidater som söker en tjänst hos er?

Vi är i den där lilla startup-bubblan och det är alltid mycket som händer hos oss! 

  • Vi vill jobba med människor som har ett stort driv. Alla som jobbar hos oss idag är väldigt engagerade och vill att bolaget ska expandera.  
  • Vi försöker hitta kandidater som är självgående och har passion för sitt arbete. 
  • Hos oss får du en nära kontakt med kunden. Alla aspekter av bolaget sätter kunden i fokus, från supporten till utvecklarna. Det tycker vi är otroligt kul och viktigt för direkt feedback.

Slutligen: har du något tips till en nyexaminerad utvecklare?

Våga sök jobb på mindre bolag! Oftast får du mer ansvar och större utmaningar på mindre företag. Är man dessutom nyexaminerad utvecklare så tror jag att man lär sig mycket mer på mindre bolag.