Rektra

Vad gör en utvecklare?

Ingen kan väl ha missat att utvecklare är stekheta på arbetsmarknaden. Efterfrågan är skyhög och företag slåss många gånger om samma kompetens. Vad är skillnaden mellan olika typer av utvecklare? I den här texten reder vi ut vad begreppet utvecklare egentligen innebär.

Inom IT-branschen används ofta termer som frontend, backend och fullstack utvecklare. Kanske har du hört någon nämna systemutvecklare. Förklaringen till detta är att det finns många olika utvecklare. Blir du förvirrad av alla benämningar? Oroa dig inte!

Vad gör en frontend utvecklare?

  • Jobbar med det vi ser när man surfar på en webbplats. Här ligger fokuset på presentationslagret. I deras verktygslåda hittar vi tre programmeringsspråk: HTML (märkspråk), CSS (formgivande språk) och Javascript (ett språk som gör webbsidor interaktiva).

Vad gör en backend utvecklare?

  • Arbetar bakom kulisserna med det som inte syns utåt, programmerar på serversidan och lägger grunden för frontend-kollegor. Programmeringsspråket kan variera något enormt, men PHP, C#, Python och Ruby är några av många exempel.

Vad gör en fullstack utvecklare?

  • Kan arbeta på alla nivåer i ett IT-system och har kunskaper inom både backend och frontend. En fullstack utvecklare är lite av en allt-i-allo.

Vad gör en apputvecklare?

  • Är specialiserade på att utveckla nya appar främst för mobila enheter och ligger bakom många av våra favoritappar. Apputvecklare är mästare på mobilanpassning, så som responsiv design.

Vad gör en systemutvecklare?

  • Tar fram IT-system eller delar av system med olika inriktningar. De kan också arbeta med redan befintliga system så som ett ekonomisystem eller CRM-system.

Vad gör en webbutvecklare?

  • Är en variant av systemutvecklare. De arbetar med att utveckla olika produkter och tjänster för webben, så som webbapplikationer samt webbplatser till kampanjhemsidor​. 

Vi kan konstatera att det finns många typer av utvecklare. De är alla mycket lika men ändå så olika. Det som skiljer dem åt är att de kan ha helt skilda arbetsområden och arbeta i varierande programmeringsspråk. Vilken slags utvecklare kommer du bli?

Vad gör en utvecklare?